Energie uit zonnepanelen

Energie uit zonnepanelen

Samen energiekosten besparen

Door de prijsdaling van zonnepanelen bespaar je nog meer geld. Na zeven tot acht jaar heb je de kosten weer terug en de panelen zelf gaan zo’n 25 jaar mee.

Geen dak op het zuiden? Geen zorgen, met de lage prijzen is het mogelijk om toch panelen op het oosten of westen te plaatsen. De kosten heb je vaak dan in 10 jaar terug.

Zonnepanelen in de Zwinglilaan

In de Zwinglilaan genieten de bewoners van steeds lagere energie kosten dankzij een succesvol zonnepanelen traject, uitgevoerd door de bewoners zelf. Daarmee zetten zij als buren een stap om Kerkelanden duurzamer te maken. Vereniging Kerkelanden Energie Neutraal (Ver-KEN) helpt graag andere buurtbewoners deze en andere plannen te verwerkelijken.

De bewoners hebben eisen opgesteld en zes leveranciers uitgenodigd offertes uit te brengen. Om de offertes te kunnen beoordelen is een rekenmodel ontwikkeld dat voor een woning zowel de te verwachten stroomopbrengst (KwH/jaar) als de financiële kant berekent. Na vergelijking van de offertes zijn er online interviews gehouden, het rekenmodel besproken en werd er samen een leverancier uitgekozen.

Vanwege de dalende prijzen is de overheid van plan om de regels te gaan aanpassen. Het is daarom slim om nu in te stappen.

Het begon in 2019 met een paar bewoners in de Zwinglilaan die wilden verduurzamen, het liefst samen met elkaar. De belangstelling bleek groot en tijdens twee informatieavonden in De Koepel werd de Werkgroep Zonnepanelen opgericht

Afgelopen januari heeft de werkgroep in een digitale bewonersavond het resultaat gepresenteerd: een collectief project met maatwerk voor iedereen, zonder tijdsdruk voor bewoners. Erg leuk om te zien: in de Zwinglilaan verschijnt de ene na de andere zonne-installatie!

Slim: samen met je buren zonnepanelen kopen

Onze woningen in de wijk lijken op elkaar, zullen we oplossingen hergebruiken? Als je nieuwsgierig bent hoe de buren in de zwinglilaan het voor elkaar hebben gekregen en dit zelf ook wil, meld je dan aan voor een gesprek. We wisselen graag ideeën met je uit en helpen je vooruit zodat iedereen meer resultaat kan boeken. Wil je zelf meedoen met een gezamenlijke inkoop actie van energie verbonden? Schrijf je dan in voor de zomer 2021 actie en we zorgen dat je een goede offerte krijgt van een betrouwbare leverancier.
  • Je kunt de btw op de aankoopprijs en installatie terugvragen bij de Belastingdienst.
  • Dankzij de salderingsregeling krijg je een goed tarief voor de stroom die je aan het net levert: net zoveel als voor de stroom die je afneemt van het energiebedrijf. De plannen om dit af te bouwen gaan voorlopig niet door.
  • Je kunt ook geld lenen om zonnepanelen te kopen, bijvoorbeeld met een Duurzaamheidslening van de gemeente Hilversum.

Ontvang actuele informatie

  • Activiteiten in Kerkelanden en in onze gemeente over klimaat, energie en duurzaamheid.
  • Top drie van nieuwsberichten over nieuwe innovaties.
  • Advies en informatie op actuele thema’s waarop je actie kan ondernemen.
  • Verslag van klankbord groepen over warmte onderzoek, energie opwekking en energie besparing.

Aanmelden voor nieuwsbrief

We werken samen met energiecoöperaties en de gemeente

Logo-HET
gemeente
verbonden